0

Mooi zwart is niet lelijk

Hoe krijg ik mijn drukwerk mooi zwart

Om een mooie dekkende zwart te krijgen, kan je niet gewoon het zwart uit het kleurenpalet van jouw favoriete programma gebruiken. Vaak is dit een standaard instelling en is het resultaat uiteindelijk een hele donkere grijze kleur. En grijs is geen zwart. Een veelgemaakte fout bij het opmaken van grote zwarte vlakken is dat er gekozen wordt voor een CMYK-waarde van 100% zwart. Wanneer er in full color wordt gedrukt zal dit er grijs uitkomen.

Bij het gebruik van de kleur zwart, is het raadzaam om de volgende tabel aan te houden

Kleuren zwart, in een voorbeeld

De maximale kleurdekking bij full color drukwerk is ongeveer 280%. Wanneer je bijvoorbeeld zwart in full color opmaakt, let dan op dat zwart niet meer is opgebouwd dan 280% CMYK dus geen 100% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 100% black. Een mix van 400% (dus hoger dan 280%) kan vlekken en andere storende factoren in je drukwerk veroorzaken.

Kleuren zwart, in een voorbeeld

Het beste resultaat behaal je met Designer Zwart. Voor tekst, smalle lijnen of kleine zwarte objecten raden wij wel aan om 100% zwart “standaard zwart” te gebruiken, omdat er altijd een kans is van een kleine verschuiving in de CMYK-platen waardoor bijvoorbeeld tekst er wat wazig uit kan komen te zien. Met name zeer belangrijk bij het gebruik van veel teksten op producten zoals brochures, kranten e.d. Dit is uiteraard niet de bedoeling.