0

Resolutie & CMYK/RGB

Hoe krijg ik mijn ontwerp op de juiste resolutie en kleur?

Een veel voorkomende “fout” is het gebruik van afbeeldingen met een veel te lage resolutie. Vaak zijn dit afbeeldingen die van het internet komen. Deze hebben over het algemeen een resolutie van 72 of 150DPI wat dus veel te laag is voor drukwerk. DPI staat voor ‘Dots Per Inch’ en geeft het aantal beeldpunten per 2,54 cm weer. Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen: 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, vlaggen, panelen, canvassen e.d.). Wanneer je een lagere DPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp is. Indien je een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 150 of 300 DPI door onze bestandscontrole.

Het kan voorkomen dat er geen beter beeld beschikbaar is. Wij adviseren u dan om het beeld op 100% á 150% grootte te bekijken om zelf te beoordelen of het beeld acceptabel is

Resolutie verschil in een voorbeeld

Vaak herkent u een afbeelding met een te lage resolutie aan de “korrels” waaruit het beeld is opgebouwd. Hoe hoger de resolutie, des te kleiner de korrels en dus niet meer waarneembaar voor het oog vanaf een bepaalde afstand.

CMYK of RGB?

Naast de lage resolutie, hebben van internet afkomstige afbeeldingen vaak ook een “verkeerde” kleurcodering. De codering waar over wordt gesproken staat ook wel bekend als RGB (Red, Green, Blue). Deze kleurcodering wordt gehanteerd om afbeeldingen te kunnen weergeven op een (computer) beeldscherm. Voor drukwerk is deze codering niet van toepassing en dus verkeerd. De kleurcodering die voor full color drukwerk wordt gehanteerd staat bekend als CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key = zwart). Het verschil tussen RGB en CMYK zit in het bereik. Bij RGB kunnen hele felle kleuren worden behaald wat weer niet mogelijk is bij full color drukwerk. Heb je dus een ontwerp met een felle gifgroene kleur erin verwerkt, is de kans groot dat deze kleur veel fletser en dus minder fel zal uitkomen. Hier geld dus: wat je op jouw scherm ziet, is niet wat je uiteindelijk ook zult krijgen. Hou hier dan ook rekening mee.

Afloop & marges, in een voorbeeld

In bovenstaande illustratie zie je dat het bereik van RGB veel hoger ligt dan bij CMYK. In dit geval is een groene kleur als voorbeeld genomen. Zou je dus het uiterste van de groene RGB gebruiken, zal het eindresultaat dichter in de buurt komen van het uiterste van de CMYK-groen.

Heb je een RGB-afbeelding in jouw ontwerp verwerkt, kan je deze er gewoon in laten zitten. Wij zorgen er dan voor dat het beeld tijdens de bestandscontrole wordt omgezet naar CMYK. Het “nadeel” hiervan is dat het resultaat ook voor jou een verrassing zal blijven totdat je het drukwerk ontvangt. Je verwacht immers die felle groene kleur te ontvangen. Wil je zelf al ongeveer kunnen zien wat het resultaat is van een RGB naar CMYK omgezette afbeelding? Dit kan je o.a. heel simpel zelf doen in het menu van het programma Adobe Photoshop, door te gaan naar: Image > Mode > CMYK.